Εισαγωγή
Με στόχο την καλύτερη κατανόηση του θεσμού του γάμου και της οικογένειας, αλλά και την περιγραφή της εξέλιξης του ρόλου της μητέρας συγκρίναμε τα δημογραφικά στοιχεία των απογραφών του 1991 και 1961 που αφορούν το θεσμό (δεν υπάρχουν στοιχεία για την δεκαετία που διανύουμε γιατί δεν τελείωσε η ανάλυση των στοιχείων της απογραφής του 2001 από την ΕΣΥΕ). H σύγκριση αυτή ευελπιστούμε να συμβάλει στην απόκτηση μιας πληρέστερης εικόνας των αλλαγών που προφανώς έχουν συμβεί στο θεσμό αυτό σε σχέση με το παρελθόν.
Έτσι, προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε την οικογένεια, να καταγράψουμε την πορεία του γάμου, αλλά και κάποια σχετικά φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός γάμου (γεννήσεις παιδιών από άγαμες μητέρες) δίνοντας απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις.
1. Πόσο χρονών παντρεύονται οι άντρες και πόσο χρονών οι γυναίκες; 2. Σε ποια ηλικία γίνονται οι γυναίκες μητέρες; 3. Πόσα παιδιά κάνουν; Υπάρχει μείωση της γονιμότητας και της γεννητικότητας; 4. Ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών; 5. Οι γυναίκες δουλεύουν πριν και μετά το γάμο; 6. Ποιο είναι το ποσοστό των διαζυγίων; 7. Σε πόσα χρόνια έρχεται (όταν έρχεται) το διαζύγιο; 8. Σε τι ποσοστό ακολουθεί άλλος γάμος μετά το διαζύγιο για τους άντρες και τις γυναίκες; 9. Ποιο είναι το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου;
Συμπληρωματικά, παρουσιάζουμε στοιχεία που αφορούν και άλλες χώρες, με στόχο να προσδιορίσουμε τις τάσεις που αφορούν την οικογένεια και το γάμο, αλλά και για να τις συγκρίνουμε με αντίστοιχες τάσεις της ελληνικής πραγματικότητας.
Οι γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία σήμερα απ' ό,τι στο παρελθόν.