Αγαπητοί αναγνώστες,
Οι πρόσφυγες, ομάδα μεταναστών υψηλού κινδύνου, απασχολούν σήμερα Κοινωνικές Υπηρεσίες και επαγγελματίες εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν.
Πιο συγκεκριμένα, στο παρόν άρθρο της, η Μ. Δημοπούλου - Λαγωνίκα παρουσιάζει το θέμα μέσα από τους άξονες: εξαναγκαστική φυγή από την πατρίδα, εγκατάσταση (προσωρινή ή μόνιμη) σε χώρα με διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα και ψυχοδυναμική της εφηβείας. Η συσχέτιση των παραπάνω με την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και δυσκολιών προσαρμογής στη νέα χώρα αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του φαινομένου.
Στο άρθρο του ο Σ. Γεωργούλας, αναφέρεται στην κοινωνική αντίδραση στους τρόπους διάθεσης του ελεύθερου χρόνου των νέων μέσα από διάφορες αιτιολογικές συσχετίσεις, στο χρονικό περιορισμό του «ελεύθερου χρόνου», στις κοινωνικές εξελίξεις στη μεταβιομηχανική κοινωνία, κ.λπ. Τα παραπάνω ζητήματα προσεγγίζονται στο πλαίσιο της θεωρητικής και της ερευνητικής τους διάστασης.
0 X. Πουλόπουλος θίγει το θέμα της τοξικοεξάρτησης, της αλληλεπίδρασης ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη χρήση τοξικών ουσιών καθώς και της εκπαίδευσης των γονέων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, οι X. Καρμπά - Σχοινά και I. Ivayovya Mamaitsouk καταγράφουν θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα συγκριτικής έρευνας σε κωφά και με φυσιολογική ακοή παιδιά δημοτικού σχολείου σε αστική περιοχή της Αγ. Πετρούπολης, ως προς την εξέλιξη των γνωστικών και γλωσσικών λειτουργιών.
Στόχο μιας τέτοιας προσέγγισης αποτελεί η αντιμετώπιση των κωφών παιδιών από διαγνωστικής και θεραπευτικής πλευράς.
Η συντακτική επιτροπή