Αγαπητοί αναγνώστες.
Το ασφαλιστικό ζήτημα, ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, προκαλεί πολλές συζητήσεις οτήν Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, καθώς υπάρχει και θα υπάρξει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία του κράτους να διατηρήσει το σημερινό ύψος των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Η Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου, συγγραφέας του άρθρου που φιλοξενούμε ασχολείται με το ζήτημα και αναλύει τους παράγοντες εκείνους - ανεργία, γήρανση του πληθυσμού, αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, κ.ά. - που εντείνουν την κρίση, δείχνοντας ταυτόχρονα την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του ισχύοντος στην Ελλάδα ασφαλιστικού συστήματος, με συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει.
Το δεύτερο άρθρο, της κοινωνικής λειτουργού Μαρίας Λιάκου, εξετάζει μέσα από μια διαδρομή 10 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τις φάσεις εξέλιξης του προγράμματος μετά την πιλοτική του εφαρμογή και τις διαστάσεις και προοπτικές ανάπτυξης της φροντίδας κατ' οίκον των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων.
Η ολοκληρωμένη φροντίδα στο σπίτι προβάλλει σήμερα ως η πλέον ποιοτική, αποτελεσματική, οικονομική και αξιοπρεπής σύγχρονη τάση. Η ανάγκη παροχής της από διεπιστημονική ομάδα, με συντονισμό φορέων και υπηρεσιών, με ανάπτυξη υποδομής και δικτύου με αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων πόρων - υλικών και ανθρώπινων - και με ευελιξία στο πλάνο φροντίδας είναι πρόδηλη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο.
Το θέμα είναι επίκαιρο με την πιλοτική εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας σε 100 δήμους και κοινότητες, γεγονός που ιδιαίτερα εμάς τους κοινωνικούς λειτουργούς μας ικανοποιεί, αρκεί να αξιοποιηθεί η πολύτιμη γνώση και εμπειρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων που ήδη εφαρμόζει προγράμματα Βοήθειας και νοσηλείας στο σπίτι.
Η συντακτική επιτροπή