Οι ψυχολογικές δυσκολίες και οι ανάγκες των επαγγελματιών που εργάζονται με πρόσφυγες και γενικότερα με άτομα που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της βίας και του πολέμου είναι θέμα που ελάχιστα απασχολεί τις οργανώσεις Βοήθειας.
Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται ένα πολύ σημαντικό άρθρο που όχι μόνο περιγράφει τις ψυχολογικές αντιδράσεις των επαγγελματιών που παρέχουν ανακούφιση αλλά κάνει αναφορά σε τρόπους και στρατηγικής αντιμετώπισης τόσο ατομικές όσο και από την πλευρά των οργανώσεων.
Το άρθρο του Γ. Βασιλείου καταγράφει τα αποτελέσματα έρευνας για τις διαφυλικές διαφορές στη μοναξιά, συστολή και την επικοινωνιακή δειλία, δίνοντας ερεθίσματα για μελλοντικές ερευνητικές μελέτες.
Ο Γ. Βουρνάς και η Ε. Μαυρογένη με το άρθρο τους δίνουν τις αρχές στις οποίες Βασίζεται η ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεία και τις συνέπειες στην πρακτική της προκειμένου να καθορισθεί ο ρόλος αυτού του είδους θεραπείας στη σύγχρονη κοινωνία.
Τέλος, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους κατά του Ρατσισμού φιλοξενούμε ένα αξιόλογο άρθρο που θίγει τα ιδιαίτερα προβλήματα των Γυναικών Προσφύγων με την ελπίδα ότι δίνουμε έναυσμα στους κοινών, λειτουργούς που εργάζονται σε οργανώσεις Βοήθειας να καταγράψουν τις εμπειρίες τους, ώστε να συμβάλλουμε στον εμπλουτισμό της Ελληνικής Βιβλιογραφίας για θέματα Προσφύγων.