Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 45 - Έτος 1997
Συγγραφείς :

Το 1997 έχει ανακηρυχθεί από τo Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως Ευρωπαϊκό Έτος κατά του Ρατσισμού.

Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην απειλή που συνιστά ο ρατσισμός για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και στην ανάπτυξη της Πανευρωπαϊκής συνεργασίας στην επίλυση του κοινωνικού αυτού προβλήματος μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.
Στο ειδικό αφιέρωμα που περιέχεται σ’ αυτό το τεύχος αναφέρονται οι στόχοι και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν από τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί και κυρίως εκείνοι που εργάζονται με πρόσφυγες και λαθρομετανάστες γνωρίζουν τα πολύπλοκα και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προβλήματα γνωστά και δυσεπίλυτα που καλύπτονται από τον ευρύ όρο “κοινωνικός αποκλεισμός”. Προβλήματα που σπρώχνουν 500.000 περίπου άτομα στην φτώχεια, ανεργία, εξαθλιωμένα γκέτο, εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης, διώξεις και ταπεινώσεις. Και Βέβαια δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες στον μακρύ κατάλογο των κοινωνικών ομάδων που υφίστανται ρατσισμό και μη αποδοχή.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη διαδραματίζουν ζωντανό ρόλο στην έκφραση, αποκάλυψη και αξιολόγηση των αναγκών των πλέον ευπρόσβλητων μελών της κοινωνίας και στην εγγύηση των δικαιωμάτων τους. Είναι η φωνή που συνήθως καταγγέλλει τους παραλογισμούς των συστημάτων που αρνούνται να καλύψουν τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών.
Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου η “Κοινωνική Εργασία” θα φιλοξενήσει άρθρα που θα έχουν σχετική θεματολογία.

Ο Σύνδεσμος Κοινών. Λειτουργών Ελλάδος καλεί όλους τους συναδέλφους για μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων για προβολή, αξιοποίηση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ρατσισμό.

Τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα λύνονται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, με τολμηρές και προοδευτικές παρεμβάσεις στην πρόνοια, υγεία, εργασία, στέγαση, εκπαίδευση και με προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Χρειάζεται όμως και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας.
Ο ΣΚΛΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του για μεγαλύτερες παρεμβάσεις όταν και όπου χρειάζεται για την βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των προεδρικών Διαταγμάτων για την παραμονή και εργασία αλλοδαπών στη χώρα μας χωρίς “Ρατσιστικές” και “ξενόφοβες” διακρίσεις.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved