Εισαγωγικό σχόλιο
Συχνά απασχολεί το ερώτημα πώς η πλούσια εμπειρία των Κοινωνικών Λειτουργών, των επαγγελματιών του χώρου των Κοινωνικών Επιστημών, θα μπορούσε να έχει την σταθερή θεωρητική της έκφραση στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο τεύχος αυτό, παρουσιάζουν τη θεωρητική διάσταση της κλινικής εμπειρίας σε προβλήματα προσωπικότητας και επικοινωνίας με την αξιοποίηση της συμβουλευτικής εργασίας, βασισμένης στη θεωρία της συμπεριφοράς, καθώς και στην ιατροκοινωνική - οικονομική θεώρηση της θεραπείας των κατακλίσεων: ένα συνεχές φαινόμενο που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την “ποιότητα” παροχής των υπηρεσιών υγείας.
Οι μεταρρυθμίσεις και οργανωτικές δομές συναντούν πολλές φορές την αντίσταση της κουλτούρας των διαπλεκόμενων στο Σύστημα Υγείας ομάδων.
Η κατανόηση της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών αυτών, με τις προτεινόμενες καινοτομίες καθώς και η εφαρμογή νέων μεθόδων με ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο σύστημα ποινικού δικαίου γίνονται αντικείμενο κοινωνιολογικής προσέγγισης μέσα από τα αντίστοιχα κείμενα του τεύχους αυτού.
0 προβληματισμός ωστόσο, πόσο η Κοινωνική Εργασία με τις μεθόδους και τεχνικές συμβάλλει σε αλλαγές και καινοτομίες εδραιωμένων συστημάτων και δομών εξακολουθεί να παραμένει.