Αγαπητοί Αναγνώστες,
Ιδιαίτερα τιμητική είναι για μένα η πρόσκληση να γράψω δυο λόγια για την συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας συνεχούς έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού του Συνδέσμου μας "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ". Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω από μια γρήγορη ανασκόπηση των άρθρων και των ερευνών που δημοσιεύτηκαν την δεκαετία που πέρασε, την ποιοτική και ποσοτική επιτυχία του περιοδικού και την αποτελεσματική κάλυψη βασικών αναγκών του επαγγέλματος σε κεντρικούς τομείς και θέματα, όπως η θεωρία και εφαρμογή, έρευνα, εκπαίδευση και ανάλυση κοινωνικών προβλημάτων για κοινωνική δραστηριοποίηση.
Η δημοσιοποίηση του επιστημονικού προβληματισμού, η ανοικτή ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, και η ενημέρωση των επιστημονικών εξελίξεων είναι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις. Για την αποτελεσματική αναγνώριση και εξέλιξη ενός επιστημονικού επαγγέλματος όπως η Κοινωνική Εργασία. Ο ΣΚΑΕ και το επίσημο περιοδικό του ενίσχυσαν σημαντικά την υποδομή για τη γρήγορη εξέλιξη του επαγγέλματος.
Τώρα μάλιστα που δημιουργείται στην Ελλάδα η πρώτη πανεπιστημιακή σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο ρόλος του περιοδικού του ΣΚΑΕ παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης, αξιολόγησης των παρεμβάσεων των Κοινωνικών Λειτουργών και της ποιότητας της εφαρμογής. Το σκηνικό του επαγγέλματος αλλάζει γρήγορα και απαιτεί δυναμικές εφαρμογές και εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις Βαλκανικές χώρες.
Η πρόοδος του ΣΚΑΕ και του περιοδικού του είναι ήδη μεγάλη και συγκριτικά εντυπωσιακή. Θυμάμαι ακόμη τον αγωνιώδη προβληματισμό πολλών συναδέλφων τη δεκαετία του 1960 όταν δεν υπήρχε περιοδικό του ΣΚΑΕ, χρήματα, πόροι, η εκδοτική παράδοση στο επάγγελμα. Η εξέλιξη του επαγγέλματος στην Ελλάδα καθυστερούσε χωρίς την δημοσιοποίηση του επιστημονικού προβληματισμού και έτσι κάναμε τότε το πρώτο μικρό βήμα μ’ ένα πολυγραφημένο "περιοδικό" με μόνο μεταφρασμένα άρθρα από ξένα περιοδικά.
Συγχαρητήρια λοιπόν στον ΣΚΑΕ και τη "Κοινωνική Εργασία" για τη μεγάλη της προσπάθεια και επιτυχία που ανοίγει σταθερά τον δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των άλλων εκδοτικών αναγκών του επαγγέλματος στις δεκαετίας του 2000.