ΕΙΣΑΓΩΓΗ
[Επιμέλεια: Παναγιώτης Αλτάνης]
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Συνθήκη του Μάαστριχτ εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων με έντονες επιπτώσεις στην κοινωνική πολιτική.
Η μεταβαλλόμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση απεικονίζεται με σοβαρά νομικά, διαδικαστικά και άλλα σχετικά προβλήματα, όπως και με τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας και την έξαρση διαφόρων συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων.
Οι νέες συνθήκες που αφορούν την ενιαία αγορά, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και γενικότερα τις διαδικασίες και τις δράσεις για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχονται στο σχέδιο των εισηγήσεων του Λευκού Βιβλίου. Το Λευκό Βιβλίο αποτελεί τη βάση συζήτησης των ενδιαφερομένων μερών και των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης πλησιάζει το φυσικό τέλος και οι νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες θα προκαλέσουν επιπτώσεις στην κοινωνική πολιτική.
Η έγκαιρη παρέμβαση των ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη της μελλοντικής κοινωνικής πολιτικής συντελεί στην ανάπτυξη διαλόγου ώστε να εξεταστούν οι διάφορες επιλογές και να διαμορφωθούν σε συμβουλευτικό κείμενο για την κατάρτιση των τελικών κειμένων του Λευκού Βιβλίου.
Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους και τους κοινωνικούς εταίρους (150 εισηγήσεις) διαμόρφωσε ένα σχέδιο εισηγήσεων που δημοσιεύθηκε με την επιμέλεια του Επιτρόπου κ. Flynn και τον Τίτλο Πράσινο Βιβλίο* για να αποτελέσει τη 6άση συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών και άλλων ενδιαφερομένων.