ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο όρος “σωματική καθυστέρηση”, ή “δυστροφία”, ή “ανεπάρκεια αύξησης σωματικού Βάρους μη οργανικής αιτιολογίας” χρησιμοποιείται στην παιδιατρική για να χαρακτηρίσει εκείνη την παθολογική κατάσταση κατά την οποία το Βάρος σώματος ενός παιδιού Βρίσκεται κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση (Ε.Θ.), δηλαδή κάτω από τα φυσιολογικά όρια.
Το σύνδρομο αυτό ανήκει στις σοβαρές παθήσεις της παιδικής ηλικίας γιατί, εκτός από την καθυστέρηση της ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην ψυχική υγεία, τη νοημοσύνη και την κοινωνική προσαρμογή των παιδιών (1,5,7).
Η νοσολογική οντότητα F.T.T. (Failure to Thrive) διακρίνεται α) σε οργανικής και 6) σε μη οργανικής αιτιολογίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο F.T.T. μόνο για περιπτώσεις μη οργανικής αιτιολογίας. Το σκεπτικό τους είναι πως στις άλλες περιπτώσεις η ανεπάρκεια αύξησης του σωματικού Βάρους αποτελεί εκδήλωση μιας συγκεκριμένης χρόνιας οργανικής νόσου (π.χ. συγγενούς καρδιοπάθειας, νεφρικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικής παράλυσης, νεοπλασίας, μεσογειακής αναιμίας) και όχι ξεχωριστή νόσο (4).
Το 1989, το Ι.Υ.Π. πραγματοποίησε ερευνητικό πρόγραμμα που απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 6-60 μηνών με F.T.T. και τις οικογένειές τους και προσέφερε: α) εκτίμηση σωματικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξης, 6) εκτίμηση των σχέσεών τους μέσα στην οικογένεια (ιδιαίτερα των σχέσεων με τη μητέρα) και γενικότερα των συνθηκών ζωής και γ) συμβουλευτική οικογένειας και παρακολούθηση για διάστημα 6 μηνών. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την “υπόθεση” ότι αποκλεισμένης της οργανικής νόσου, οι δυσμενείς συνθήκες ανατροφής μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά την αυξητική λειτουργία του οργανισμού και να προκαλέσουν σωματική καθυστέρηση (δυστροφία) (6).