Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Ελληνική Οικογένεια

Τεύχος 35 - Έτος 1994

Τα τελευταία πενήντα χρόνια με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, η Ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική κινητικότητα. Κυριαρχεί έμφαση στην ατομικότητα με χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι η κοινωνία η ίδια ευνοεί το άτομο και το οδηγεί σε ουσιαστική απομόνωση. Γίνονται “όνειρα” και σχέδια συνήθως όμως δεν εφαρμόζεται κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που δημιουργεί σύγχυση και απογοήτευση. Η Ελληνική οικογένεια παραπέει σε μια μεταβατική κοινωνία. Χάνει την ταυτότητά της. Ανατολή και Δύση την επηρεάζουν και της παίρνουν το ρυθμό που γνώριζε και χειριζόταν άνετα.

Η Ελλάδα είναι ένας ιστορικός χώρος όπου έχουν παιχθεί πολλά παιγνίδια που δυστυχώς δεν έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές. Σαν όλες τις μικρές χώρες αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης επηρεάζεται όχι μόνο από τα μεγάλα ρεύματα των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών αλλά και τον τουρισμό, τη μετανάστευση, την καταναλωτική λαίλαπα αλλά και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

Η οικογένεια αποτελεί τον πυρήνα, το πρωταρχικό και φυσικό κύτταρο της κοινωνίας. Είναι μια θεσμοποιημένη Βιοκοινωνική ομάδα. Ένας θεσμός που υπάρχει σε όλα τα είδη κοινωνιών. Περιλαμβάνει πρόσωπα που ζουν μαζί, δρουν συλλογικά και ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα και κανόνες δράσης. Σημαίνει ακόμη ότι οι θεσμοί ποικίλλουν από εποχή σε εποχή και γεωγραφικό χώρο ανάλογα με τους σκοπούς που εξυπηρετούν.

Η Ελληνική οικογένεια της αρχαϊκής περιόδου όπως μαρτυρούν τα ελληνικά έπη, ήταν αυστηρά πατριαρχική. Αρχή και τέλος της ο άντρας-πατέρας και ο άντρας - γιος. Ο πατριάρχης πατέρας απόμακρος και αυστηρός πολλές φορές άπιστος και άδικος στη γυναίκα και την κόρη, διαφέντευε το σπιτικό απολυταρχικά.

Στην κλασσική περίοδο, η Ελληνική οικογένεια παίρνει χαρακτήρα θρησκευτικό και τα μέλη της συνδέονται με την κοινή λατρεία και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν περήφανοι για την οικογένεια τους και τη δομή τους, γιατί τη θεωρούσαν ως τη μεγαλύτερη απόδειξη ηθικής υπεροχής. Ξεχώριζε ο κύριος σκοπός που ήταν η δημιουργία απογόνων και η διατήρηση αν όχι η επαύξηση της οικογενειακής περιουσίας.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved