Φίλοι Αναγνώστες,
Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο σε μια σημαντική επιστημονική προσπάθεια των συναδέλφων που προσφέρουν υπηρεσίες στην περιφέρεια της χώρας μας και συγκεκριμένα του Τοπικού Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών Θεσσαλονίκης του ΣΚΛΕ. Το θέμα του επιστημονικού προβληματισμού της ημερίδας που έγινε, στις 17 Μαΐου 1991, ήταν “Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία για
Πρόσφυγες και Παλιννοστούντες - προβλήματα και προοπτικές”. Οι εργασίες αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξαν οργανωτικά επιτυχείς και επιστημονικά πολύτιμες, γι' αυτό εκτιμήθηκε ότι η παρουσίαση των εισηγήσεων μέσα από το περιοδικό μας θα μεγιστοποιήσει την προσφορά τους. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 1990 υπήρχαν 6.000 περίπου πρόσφυγες που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα με τις δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του τρίτου κόσμου. Διεθνώς υπολογίζεται ότι σήμερα οι πρόσφυγες σ’ όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εάν προστεθούν σε αυτά τα μεγέθη και οι αριθμοί της χειμαρρώδους επιστροφής στη χώρα μας παλιννοστούντων, που πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 500.000 άτομα, γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος και της επιτακτικής ανάγκης για προγράμματα και υπηρεσίες παροχής κοινωνικής φροντίδας μέσα από σχεδιασμένη κατάλληλη κοινωνική πολιτική.
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ακολουθώντας όσα προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967, η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά και η Δεοντολογία της Κοινωνικής Εργασίας, φροντίζουν να εντοπίζουν, να αναδεικνύουν το πρόβλημα και τις ανάγκες των προσφύγων και παλιννοστούντων. Παράλληλα, σχεδιάζουν, προτείνουν την αναγκαία Κοινωνική Πολιτική, οργανώνουν και υλοποιούν τα απαραίτητα κοινωνικά προγράμματα μέσα από οργανωμένα πλαίσια κοινωνικών υπηρεσιών.
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ