Η επιδημία του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AI.D.S.) έχει σημαντικές κοινωνικό - οικονομικές επιπτώσεις, τόσο στις υπηρεσίες υγείας, όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Το άμεσο οικονομικό κόστος μπορεί να υπολογιστεί με βάση τις πρόσθετες δαπάνες που επιβαρύνονται οι υπηρεσίες υγείας για την περίθαλψη των πασχόντων και για την πρόληψη της νόσου.
Συνδυάζοντας τα δεδομένα για τη χρήση των υπηρεσιών περίθαλψης από ασθενείς με A1.D.S. στη Βρετανία και στις Η.Π.Α με το κόστος νοσηλείας στην Ελλάδα, η δαπάνη κατά ασθενή υπολογίζεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 15 εκατομμύριο δραχμές. Το έμμεσο οικονομικό κόστος, που απορρέει από τον θάνατο νέων ατόμων στην παραγωγική ηλικία δεν μπορεί - δεν είναι δυνατόν - να υπολογιστεί. Οι κοινωνικές επιπτώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων τη διατάραξη της ζωής των φορέων του ιού, την καταστροφική αναστάτωση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των πασχόντων, την τάση απομόνωσης των φορέων και των ασθενών και την επίρρηψη - λόγω προκατάληψης - της ευθύνης για την εξάπλωση της επιδημίας σε περιθωριακές ομάδες.
Επίσης, οι ίδιες οι υπηρεσίες υγείας και τα επαγγέλματα υγείας υποχρεώνονται να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η αποτελεσματική πρόληψη της νόσου και των συναφών καταστροφικών επιπτώσεων στην κοινωνική ζωή απαιτεί ειλικρινή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αυτών.