Φίλοι αναγνώστες,
Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε ένα σημαντικό άρθρο για την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Είναι η εισήγηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Ιατρίδη που ανακοινώθηκε στις εργασίες του σεμιναρίου "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ" που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών ΛειτουργώνΕλλάδος, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 1988.
Η ΥΓΕΙΑ σαν τομέας επιστημονικής δραστηριότητας και σαν κοινωνικό αγαθό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας και τους κοινωνικούς επιστήμονες.
Ιδιαίτερη αποδοχή της κοινωνικής διάστασης της υγείας αποτέλεσε η διακήρυξη της ΑΛΜΑ - ΑΤΑ κατά τη Γ. Συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Γίνεται πλέον γενικά αποδεκτό ότι καθοριστικό ρόλο στην υγεία έχουν οι κοινωνικοί παράγοντες. Δέχονται δε ότι υγεία είναι η αρμονική συμβίωση του ατόμου με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Αξιολογήθηκε ακόμη ότι η υγεία είναι δικαίωμα του ατόμου και τα κράτη πρέπει να παρέχουν τα μέσα για να γίνεται πραγματικότητα για κάθε άτομο χωρίς διαχωρισμούς.
Στόχος για όλα τα κράτη μέλη της Π.Ο.Υ. είναι "Υγεία για όλους το 2.000".
Στη χώρα μας οι 400 Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται στον τομέα της υγείας και καλύπτουν το 1/2 των οργανικών θέσεων, προσπαθούν με κάθε μέσο να κάνουν πράξη τις αρχές της Π.Ο.Υ. και να οργανώσουν προγράμματα Κοινωνικής φροντίδας, μέσα σε ένα ελλειπές οργανωτικό πλαίσιο που βέβαια είναι το πρώτο που καθιέρωσε επίσημα την Κοινωνική Εργασία σε όλα τα επίπεδα του τομέα υγείας.
Στη χώρα μας για πρώτη φορά νομοθετήθηκε σύστημα υγείας σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος αποσπασματική περίθαλψη, όμως η εδραίωσή του, η επέκταση και εξέλιξη, απαιτεί υγειονομικό κίνημα με τη συμμετοχή και συναίνεση των στελεχών υγείας και των πολιτών.
Η Συντακτική Επιτροπή