Το χάσμα ανάμεσα στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΗΕ 1948) και στο σεβασμό της, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (Δ.Α).
Η έκθεση στις 386 σελίδες μεταξύ άλλων αναφέρει τις χώρες που έγιναν καταγγελίες για βασανιστήρια, φυλακίσεις χωρίς δίκες, και εκτελέσεις.
Η Τουρκία είναι πρώτη από τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν πολλές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι και απ’ όπου υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία για ευρέως διαδεδομένα βασανιστήρια.
Την χρονιά που πέρασε δεν έγιναν εκτελέσεις, παρόλο που εξαγγέλθηκαν 108. Όμως, είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που γίνονται εκτελέσεις. Η Δ.Α πληροφορήθηκε 47 εκτελέσεις στη Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σοβ. Ένωση. Η έκθεση αναφέρει ότι στη Σοβ. Ένωση υπάρχουν 600 πολιτικοί κρατούμενοι, στη Γιουγκοσλαβία έγιναν 40 πολιτικές διώξεις, και στη Βουλγαρία ότι πιάστηκε αριθμός Τούρκων που αντιστάθηκαν στην αφομοίωση. Στο Ενωμένο Βασίλειο η Δ.Α έκανε έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για κακή μεταχείριση και δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Β. Ιρλανδία. Ο μεγάλος αριθμός στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων εμφανίζεται σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μ. Ανατολής. Στη Δυτική Ευρώπη δεν εκτελέστηκε καμιά θανατική ποινή. Αντίθετα οι αριθμοί των θανατικών ποινών και εκτελέσεων αυξήθηκε σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.
Στη Μ. Ανατολή έγιναν εκτελέσεις σε πάνω από 16 χώρες και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 470 εκτελέσεις. Στη Σαουδική Αραβία καταγγέλθηκαν 45 δημόσιες εκτελέσεις.
Αλλά τι είναι η Διεθνής Αμνηστία;