Περίληψη
Σκοπός του άρθρου μέσω της παρουσίασης του προγράμματος της λογοθεραπείας όπως υλοποιείται στον Oργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης (O.Κ.Α.) Δήμου Λάρισας – είναι να τονιστεί η αναγκαιότητα και η σημασία της συνεργασίας κοινωνικής λειτουργού και λογοπεδικού. Η συνεργασία αυτή που στηρίζεται στις αρχές της διεπιστημονικότητας επιτυγχάνει την παροχή υπηρεσιών με βελτιωμένο αποτέλεσμα και την πρόληψη περαιτέρω δυσκολιών.
Εισαγωγή
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Λάρισας είναι Ν.Π.Δ.Δ, ιδρύθηκε το 1991 με στόχο τον αποτελεσματικό χειρισμό κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των δημοτών. Αποδεχόμενος τις σύγχρονες θεωρίες της άσκησης κοινωνικής πολιτικής που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της παροχής κοινωνικής προστασίας, από την κρατική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στοχεύει στη διασφάλιση της ισότιμης και ουσιαστικής πρόσβασης στα κρίσιμα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα όπως υγεία, πρόνοια, στέγαση, παιδεία, πληροφόρηση, ψυχαγωγία. Σχεδιάζει, μεθοδεύει και υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής πολιτικής διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, της συνεκτικότητας της κοινωνίας και συνεπώς στην ποιότητα ζωής των δημοτών.
Πρόγραμμα Λογοθεραπείας
H λειτουργία του προγράμματος της λογοθεραπείας από τον Ο.Κ.Α Δήμου Λάρισας (όπως και άλλων προγραμμάτων υγείας που εφαρμόζονται) προέκυψε από την διερεύνηση των αναγκών στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και την επισήμανση της αδυναμίας του ασφαλιστικού συστήματος για την κάλυψη σε κάθε περίπτωση αυτής της ανάγκης. Ως εναλλακτική λοιπόν λύση, μεθοδεύτηκε από το 1997 η δωρεάν λογοπεδική αξιολόγηση και παρέμβαση σε παιδιά έως 15 ετών.