Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο

Τεύχος 127 - Έτος 2017
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πώς συγκροτείται η επαγγελματική ταυτότητα; Πώς τα οικογενειακά και κοινωνικά βιώματα, οι εκπαιδευτικές και εργασιακές εμπειρίες, οι ιστορικές συνθήκες κάθε εποχής διαμορφώνουν την επαγγελματική ταυτότητα; Το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, επικεντρωμένο στην επαγγελματική ταυτότητα ελληνίδων κοινωνικών λειτουργών, έχει διερευνήσει και παρουσιάζει στο άρθρο της η κοινωνική λειτουργός Ευαγγελία Βαριδάκη Λεβίν. Η συγγραφέας εξετάζει το θέμα της μέσα από την αφηγηματική προσέγγιση των ιστοριών ζωής εικοσιπέντε (25) κοινωνικών λειτουργών. H έρευνα πεδίου διεξήχθη στην περιοχή των Αθηνών το διάστημα 2002-2004. Στο παρόν άρθρο, παραθέτει, εν συντομία, το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισής της και αναλύει τέσσερις (4) περιπτώσεις κοινωνικών λειτουργών διαφορετικών γενεών. Καταλήγει, μεταξύ άλλων, στην πολυεπίπεδη δυνητική συμβολή της έρευνάς της σε εφαρμογές σε συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά πλαίσια, σε σχολές κοινωνικής εργασίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, στον τομέα της γηριατρικής, κ.α.

Η σχολική σύμβουλος Καλλιόπη Παπουτσάκη και η φιλολόγος Ιωάννα Παπαθανασίου, στο άρθρο τους σχετικά με την καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων σε μαθητές/τριες με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), παρουσιάζουν μια εμπεριστατωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένες και ομαδικές τεχνικές διδασκαλίας, με ομάδα πέντε (5) παιδιών με ΔΑΦ τα οποία φοιτούν σε σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής. Στόχοι της παρέμβασης ήταν (α) η καλλιέργεια δεξιοτήτων στο παράλληλο συντροφικό και στο συνεργατικό παιχνίδι και (β) η κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων χαράς, λύπης, θυμού και φόβου. Το κείμενο εμπλουτίζεται με συγκεκριμένα παραδείγματα σειράς ασκήσεων και προτεινόμενου υλικού χρήσιμου για κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία. Οι συγγραφείς καταλήγουν με την αξιολόγηση της παρέμβασής τους όσον αφορά στην πρόοδο των παιδιών στους επι μέρους στόχους.

Το πάντα επίκαιρο, από ερευνητική σκοπιά και εφαρμογών, θέμα της επαγγελματικής ικανοποίησης εργαζομένων, αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας της Ζωής Θανασιά, πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής, και των συνεργατών της, επίσης από τον χώρο της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Με ικανό δείγμα 319 διοικητικών υπαλλήλων εργαζομένων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, και όργανο μέτρησης το Job Satisfaction Inventory, οι συγγραφείς παραθέτουν στο άρθρο τους τα ευρήματα της έρευνάς τους, συγκρίνοντάς τα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Δημογραφικά στοιχεία - φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, έτη υπηρεσίας - δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επαγγελματική ικανοποίηση στη συγκεκριμένη μελέτη. Οι παράγοντες που φαίνεται να την επηρεάζουν είναι οι σχέσεις με τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους, η οργάνωση και λειτουργία του οργανισμού, η αναγνώριση του έργου του υπαλλήλου, που όλα ανάγονται στο "στυλ" διοίκησης του κάθε προϊσταμένου. Συμπερασματικά, το τρίπτυχο ευχάριστο και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές οικονομικές παροχές και σύνδεση αξιολογικού πλαισίου με την εξέλιξη του υπαλλήλου αποτελεί συνταγή ικανοποίησης στην εν λόγω έρευνα.

Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved