ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Για να αναλύσουμε, μελετήσουμε και αναφέρουμε τα Δικαιώματα των ασθενών πρέπει πρώτα να μελετήσουμε το Νόμο Υπ. αριθμό 2619 Αρ. Φύλλου 132 της Εφημ. της Κυ6. με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1998 που περιέχει την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής.
Το Κεφάλαιο, Δικαιώματα των Πολιτών στις Υπηρεσίες Υγείας, ψηφίσθηκε με Νόμο Υπ. αρ. 2519 Αρ. Φύλλου 165, 21-08-1997 Κεφ. Α.2 H οργάνωση και λειτουργία Αυτοτελούς Υπηρεσίας Προστασίας Δικαιωμάτων ασθενών εγκρίθηκε με Υπουργική απόφαση και δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1997 στην Εφημ. της Κυβ. με Αρ. Φύλλου 871.
Σύμφωνα με το Νόμο 2519/97 θεσπίστηκαν οι Επιτροπές Προάσπισης Δικαιωμάτων του Πολίτη και τα Γραφεία Επικοινωνίας του Πολίτη που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική βελτίωση του Ε.Σ.Υ. στο πνεύμα που διέπει σήμερα τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
H συστηματική, έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση του Πολίτη συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Ε.Σ.Υ. το οποίο με τη σειρά του μπορεί να καταστεί λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο.
Οι Τριμελείς Επιτροπές συγκροτούνται και διερευνούν καταγγελίες που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς ασθενείς και ενημερώνουν για τα στοιχεία που συνέλεξαν και τα συμπεράσματά τους το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και την Υπηρεσία Δικαιωμάτων ασθενών του Υ.Κ.Υ.
Παρακολουθούν την τήρηση των διατάξεων για τα Δικαιώματα των ασθενών και υποβάλλουν σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις στα παραπάνω όργανα.
Υποβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στην Υπηρεσία Δικαιωμάτων Ασθενών έκθεση - απολογισμό της λειτουργίας τους μαζί με προτάσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης κάθε τέλος ημερολογιακού έτους.
Αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο των τριών Υπηρεσιών, Διοικητικού - Ιατρικού - Νοσηλευτικού και μάλιστα όσο το δυνατόν υψηλόβαθμου (Διευθυντής - Υποδιευθυντής).