Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο

Τεύχος 121 - Έτος 2016
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες,

Τα τελευταία χρόνια, μας απασχολεί ιδιαίτερα - κυβερνήσεις, αρμόδιους φορείς, κατοίκους - το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, αυξημένη προσοχή έχει δοθεί στους ασυνόδευτους ανηλίκους που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και οικογενειακής αποκατάστασης. Σχετικά προγράμματα υλοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Βιώσιμες λύσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, πρόσφυγες και μετανάστες, είναι το θέμα άρθρου - στο πρώτο τεύχος, αρ. 121, του 2016 - των Βαγγέλη Γέττου, νομικού, Σταύρου Πάρλαλη, λέκτορα Κοινωνικής Εργασίας και Παναγιώτη Αλτάνη, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν στοιχεία και ερευνητικά αποτελέσματα στα πλαίσια της Εθνικής Αναφοράς, που αποτελεί την "πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης, καταγραφής και προτεραιοποίησης μεθόδων, καλών πρακτικών και μοντέλων επιχειρησιακού σχεδιασμού" για τη διαβίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κύπρο και την ασφαλή μετακίνησή τους σε άλλη χώρα προορισμού τους ή τη μόνιμη παραμονή τους στη Μεγαλόνησο. Το άρθρο καταλήγει με ένα πλήρες πλαίσιο προτάσεων για την αποτελεσματική προστασία, φροντίδα και αποκατάσταση των ανηλίκων που έχουν ανάγκη αυτών των υπηρεσιών.
Σε ποιό βαθμό συνεχίζονται στις μέρες μας οι έμφυλες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα εργασίας; Το ερώτημα αυτό διερεύνησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί Μαρία Βασιλάκη και Ιουλία Πέτρου, και ο κοινωνιολόγος Εμμανουήλ Προκοπάκης, σε ποιοτική μελέτη, με δείγμα δεκατεσσάρων γυναικών, που διεξήχθη στην Κρήτη το 2015. Παραθέτοντας αποσπάσματα από τις απαντήσεις - απόψεις των γυναικών, όσον αφορά την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής με την επαγγελματική, τα "ανδρικά" και "γυναικεία" επαγγέλματα, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική ανέλιξη κ.ά., οι συγγραφείς καταλήγουν, μεταξύ άλλων, ότι η μητρότητα και ο οριζόντιος διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε "ανδρικά" και "γυναικεία" δρούν ανασταλτικά στις επαγγελματικές επιθυμίες και επιδιώξεις των γυναικών, διαιωνίζοντας τις έμφυλες διακρίσεις εις βάρος τους.
Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους στους τομείς της κοινωνικής εργασίας, ψυχικής υγείας, νοσηλευτικής, ιδρυματικής φροντίδας και συναφών χώρων αποτελεί σταθερό πεδίο ερευνών διεθνώς, εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες. Ο κοινωνικός επιστήμων Χρυσοβαλάντης Κύρκου και ο κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος Γεράσιμος Παπαναστασάτος διερεύνησαν και παρουσιάζουν στο άρθρο τους τα επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης σε 122 μέλη του προσωπικού εννέα στεγών φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Κύπρο, σε συσχέτιση με παράγοντες όπως: το νομικό πλαίσιο των οίκων φιλιξενίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή εμπειρία, το ωράριο εργασίας, η θέση ευθύνης, κ.ά. των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, οι ανωτέρω παράγοντες αποτελούν σημαντικούς προγνωστικούς δείκτες που επηρεάζουν την εμφάνιση και τα επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved