Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο

Τεύχος 104 - Έτος 2011
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες,
Πώς ασκείται η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας από αρμόδιους κρατικούς φορείς, ποιοι παράγοντες διαμόρφωσαν το μοντέλο των σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών παρεμβάσεων, πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τις υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής πολιτικής και πώς διαντιδρούν και διαπλέκονται με τους φορείς εξουσίας στο θέμα αυτό, εξετάζει ο καθηγητής Στέφανος Κόφφας στο πρώτο άρθρο του τελευταίου τεύχους της Κοινωνικής Εργασίας αυτής της χρονιάς. Ο συγγραφέας συγκρίνει τη θεσμική και πρακτική λειτουργία των μοντέλων κοινωνικής πολιτικής από πλευράς κράτους και πολιτών στην Ελλάδα και τη Γερμανία, και εστιάζει στην κουλτούρα και τη νοοτροπία των δύο κοινωνιών, ως καθοριστικούς παράγοντες στις διαφοροποιήσεις σκέψης και δράσης στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στις δύο χώρες.

Το θέμα της αποδοχής και ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ειδικότερα στην ελληνική παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι καθηγητές Ευθύμιος Βαλκάνος και Γεώργιος Μάρδας και ο νομικός Δημήτριος - Ευάγγελος Μάρδας εξετάζουν στο άρθρο τους τα κοινωνικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική πολιτική ως προσδιοριστικές μεταβλητές στην ένταξη των μεταναστών. Μεταξύ άλλων, παραθέτουν το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο που αναφέρεται στα δικαιώματα και ποια εξ’αυτών και σε ποιο βαθμό παρέχονται στους νόμιμους μετανάστες, καθώς και στη χορήγηση ιθαγένειας και ασύλου. Παρουσιάζουν τις θέσεις και την προβληματική σχετικά με τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των αλλοδαπών και καταλήγουν με προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο για όλους τους νόμιμους μετανάστες, βάσει του οποίου θα έχουν, απολύτως, τα ίδια ατομικά δικαιώματα και κατά περίπτωση κοινωνικά...».

Η απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιγνίδια είναι ο σκοπός της δημιουργίας του προγράμματος ΑΛΦΑ (στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ) που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια. Ο κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής Αντώνης Πάριος δίνει στοιχεία στο άρθρο του για το προφίλ του μέσου χρήστη αλκοόλ και του χρήστη τυχερών παιγνιδιών, όπως αναδύονται μέσα από την εμπειρία του προγράμματος. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν θεραπευτική αντιμετώπιση του χρήστη, πρόληψη της υποτροπής, θεραπεία οικογένειας και ζεύγους, ομάδες - αυτοβοήθειας συγγενών και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες εφήβων. Ο συγγραφέας αναλύει τις μεθόδους εργασίας και καταλήγει με προτάσεις για τις προοπτικές αντιμετώπισης των δύο αυτών εξαρτήσεων.
Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved