Αγαπητοί αναγνώστες,
Στο τεύχος αυτό της Κοινωνικής Εργασίας φιλοξενούμε τρία κείμενα που αναφέρονται στο σημαντικό ρόλο των γονέων και της οικογένειας γενικότερα στην ομαλή σωματική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί Θ. Καππαή, Μ. Κατσαρού και Α. Τσαντήλα μελέτησαν τις ανάγκες και τα προβλήματα των οικογενειών του ραγδαία αναπτυσσόμενου βιομηχανικού και πολυεθνικού Δήμου Ελευσίνας και εφάρμοσαν πρόγραμμα ατομικής και ομαδικής Συμβουλευτικής Γονέων μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Στο άρθρο τους παρουσιάζουν τα προβλήματα, που εστιάζονται κυρίως σε θέματα ενδοοικογενειακών σχέσεων και δυσκολιών που έχουν οι γονείς στην αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων, καθώς και τα αποτελέσματα από τη διετή εφαρμογή του προγράμματος Συμβουλευτικής, τα οποία, κατά τους συγγραφείς, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Μέσα από εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση, η ψυχολόγος Β. Κουτσομπίνα παρουσιάζει τους βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Η συγγραφέας αναφέρεται ειδικά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ψυχοκινητική εκπαίδευση του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο, το κοινωνικο-μορφωτικό επίπεδο των γονέων, οι προσδοκίες ρόλων, οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής κ.ά. που τονίζουν το ρόλο της οικογένειας, μεταξύ άλλων, στην κινητική ανάπτυξη του παιδιού.
Τέλος, η κοινωνική λειτουργός Α. Γαλάνη, αναφερόμενη επίσης σε σειρά ερευνητικών πορισμάτων από τη διεθνή Βιβλιογραφία, εξετάζει το ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση συνηθειών διατροφής στο παιδί. Δημογραφικά στοιχεία της οικογένειας, το ενδοοικογενειακό κλίμα, οι σχέσεις ειδικότερα της μητέρας αλλά και του πατέρα με το παιδί φαίνεται να καθορίζουν τις διατροφικές συνήθειές του αλλά και τις ενδεχόμενες διατροφικές διαταραχές.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου «Βία στην Οικογένεια» με την επιστημονική επιμέλεια των Γ. Νικολαΐδη και Μ. Σταυριανάκη.
Η Συντακτική Επιτροπή