Αγαπητοί αναγνώστες,
Η κοινωνική έρευνα βρίσκεται στο επίκεντρο των τριών άρθρων που δημοσιεύονται στο τεύχος αυτό της Κοινωνικής Εργασίας.
Η κοινωνική λειτουργός Μαρία Μουδάτσου, ο διευθυντής Ε.Σ.Υ. Αντώνης Κούκης και ο καθηγητής Αναστάσιος Φιλαλήθης παρουσιάζουν τη μεθοδολογία της κοινοτικής αποτίμησης ως εργαλείο εκτίμησης των αναγκών υγείας ενός πληθυσμού. Χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής, που στηρίζεται σε τεχνικές ποιοτικής έρευνας, είναι ότι όλοι οι συντελεστές, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας αλλά κυρίως οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά σε όλα τα στάδια της έρευνας. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες ενδυναμώνονται καθώς μπορούν με τη συμμετοχή τους να επηρεάσουν και να αλλάξουν τις υπηρεσίες υγείας τους. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή αυτής της μεθόδου.
Την ικανοποίηση των συγγενών από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξετάζουν στην έρευνά τους η κοινωνική λειτουργός Ελένη Μπόφου και η κοινωνιολόγος Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου. Συνολικά, οι 140 συγγενείς που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων επτά μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκονται στο Νομό Αττικής και έχουν άδεια λειτουργίας. Οι τομείς όμως της δημιουργικής απασχόλησης, της φυσικής άσκησης και των έξω-ιδρυματικών δραστηριοτήτων δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι, κατά τη γνώμη των συγγενών, ώστε να προάγουν τη σωματική και πνευματική ευεξία των ηλικιωμένων.
Τέλος, η κοινωνική λειτουργός Παρασκευή Σουλδάτου εξετάζει θεωρητικά, μέσω της βιβλιογραφίας, και εμπειρικά, μέσα από την εφαρμογή ερευνητικού μοντέλου, τις αποφάσεις των γονέων για την απόκτηση παιδιών στα ελληνικά αστικά νοικοκυριά. Το μοντέλο αυτό διερευνά ένα ευρύ φάσμα κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα, με έμφαση σε παραμέτρους που αναφέρονται σε θέματα τιμής (κόστους) των παιδιών, εισοδήματος και αλληλεπίδρασης μεταξύ ποσότητας και ποιότητας των παιδιών. Η ανάλυση των δεδομένων και τα πορίσματα που προέκυψαν από τη μελέτη 228 ερωτηματολογίων, τα οποία συμπληρώθηκαν από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 18 έως 44 ετών, συμπίπτουν με την υπάρχουσα οικονομική θεωρία για τις επιλογές γονιμότητας. Η συγγραφέας προτείνει παρεμβάσεις ενίσχυσης της γονιμότητας από την ελληνική πολιτεία.
Η Συντακτική Επιτροπή