Αγαπητοί αναγνώστες,
Το πρώτο τεύχος της Κοινωνικής Εργασίας της νέας χρονιάς περιλαμβάνει άρθρο του καθηγητή εφαρμογών Γιώργου Καρπέτη σχετικά με το πολύ ενδιαφέρον σύστημα ταξινόμησης προβλημάτων κοινωνικής λειτουργικότητας «Το Πρόσωπο-στο-Περιβάλλον του» (Πλεύση). Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε από ομάδα εργασίας του Εθνικού Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών των Η.Π.Λ. και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά, στοχεύει στο να βοηθήσει τόσο τον επαγγελματία όσο και τον εκπαιδευόμενο κοινωνικό λειτουργό στην ταξινόμηση και τη διαγνωστική εκτίμηση των ενηλίκων εξυπηρετούμενων. Ο συγγραφέας παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο του συστήματος καθώς και μία περίπτωση εφαρμογής του στην Κοινωνική Εργασία.
Στο δεύτερο άρθρο, ο Στέφανος Κόφφας, λέκτωρ Κοινωνικής Εργασίας, παρουσιάζει ένα θεωρητικό κείμενο, με εκτενή ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφική αναφορά, προκειμένου να επισημάνει διαφορές και ομοιότητες κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας εννοιολογικής συγκριτικής προσέγγισης της χρησιμοποιούμενης ορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Οι δύο αυτές χώρες χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα αντίστοιχα του νοτιο-ευρωπαϊκού και του κεντρο-ευρωπαϊκού χώρου. Ο συγγραφέας εξετάζει τόσο εννοιολογικά όσο και από πλευράς χρήσης και εφαρμογής όρους, όπως, κοινωνική πολιτική, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, κράτος ευημερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές και κοινωνικο- πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τις δραστηριότητες της κοινωνικής πολιτικής χωροχρονικά.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με ενδιαφέροντα συνέδρια που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, την Κρήτη, την Πράγα και την Κροατία μέσα στο 2009 και αφορούν θέματα ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου, αλλά και τα άτομα με αναπηρία σε σχέση με τα ΜΜΕ, ευρύτερα ζητήματα κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής δράσης στην Ευρώπη, καθώς και θέματα για την προαγωγή και τις υπηρεσίες υγείας.
Η Συντακτική Επιτροπή