Αγαπητοί αναγνώστες,
Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων στα πλαίσια κυρίως των Κ.Α.Π.Η. Αλλά και άλλων φορέων απασχολούν την κοινωνική λειτουργό-ψυχοθεραπευτρια Γιώτα Κατσίκη σε έρευνα καταγραφής αυτών των προγραμμάτων. Η ποικιλία στο περιεχόμενο, τη δημοσιότητα και το συντονισμό των προγραμμάτων, η διαχρονική τους εξέλιξη που αντανακλά στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ηλικιωμένων καθώς και οι στόχοι τους για την κινητοποίηση των ηλικιωμένων για δημιουργική κοινωνική ενσωμάτωση και διατήρηση δεσμών με τις νεώτερες γενιές περιγράφονται από τη συγγραφέα στο πρώτο άρθρο του τρίτου τεύχους της Κοινωνικής Εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εν μέρει ένταξη των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης στο πλαίσιο της δια 6ίου μάθησης.
Τα δύο επόμενα άρθρα αφορούν την ενδοοικογενειακή βία: Η κοινωνική λειτουργός - παιδαγωγός Κωνσταντίνα Σκλάβου εξετάζει τις επιπτώσεις της βίας σε σχέση με την κοινωνική τους ένταξη σε δείγμα 23 γυναικών, προσφύγων και μεταναστριών στην Ελλάδα, με τη μέθοδο της ποιοτικής έρευνας. Τα ερευνητικά πορίσματα αναδεικνύουν τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών καθώς και σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως είναι η απασχόληση, η εκπαίδευση και η πρόσβαση σε υπηρεσίες. Ο πολιτισμικός παράγοντας και οι δύσκολες διαδικασίες της μετανάστευσης εντείνουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής Βίας σ αυτές τις οικογένειες.
Σε ποιο βαθμό μπορούν οι επαγγελματίες υγείας να διαγνώσουν, να αντιμετωπίσουν και να παραπέμψουν αρμοδίως περιστατικά κακοποίησης παιδιών; Το θέμα αυτό μελέτησαν η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» Αικατερίνη Παχή και η καθηγήτρια Μαρία Πενταράκη στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για την κακοποίηση του παιδιού. Οι στάσεις και αντιλήψεις στο θέμα αυτό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα επαγγελματιών υγείας εξετάσθηκαν πριν και μετά την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εκπαίδευση βελτίωσε τις γνώσεις και τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού. Οι συγγραφείς παραθέτουν προτάσεις για την ανίχνευση και αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος υγείας.
Η Συντακτική Επιτροπή