Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο

Τεύχος 90 - Έτος 2008
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σε προηγούμενο τεύχος της Κοινωνικής Εργασίας (αρ.88, 2007) η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Βεργέτη παρουσίασε τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας στην Κοινωνική Εργασία και τα διάφορα ερευνητικά μοντέλα. Στο άρθρο της στο σημερινό τεύχος εστιάζει στην ποιοτική έρευνα και συγκεκριμένα στη μελέτη περίπτωσης που έχει συχνή εφαρμογή στην πρακτική Εργασίας. Η ερευνητική αυτή στρατηγική λειτουργεί πολλαπλώς: ως σε Βάθος διερεύνηση προβλημάτων, μελέτη μοντέλων παρέμβασης και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Η συγγραφέας απεικονίζει την εφαρμογή της μελέτης περίπτωσης στα πλαίσια έρευνας που αφορά στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης σε οικογένειες.

Στον τομέα της έρευνας κινείται και το άρθρο της δασκάλας ειδικής αγωγής Καλλιόπης Παπουτσάκη. Αφορά τη διερεύνηση των απόψεων των ειδικών παιδαγωγών για τη μοναξιά των παιδιών με ελαφρά νοητική υστέρηση σε έξι ειδικά σχολεία της Αττικής. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά Βιώνουν περισσότερη κοινωνική μοναξιά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους τυπικής ανάπτυξης. Η συγγραφέας μελέτησε και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί παιδαγωγοί, οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά για να ενισχύσουν τις κοινωνικές και φιλικές τους επαφές και δραστηριότητες.

Σε ένα θεωρητικό κείμενο, ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Μαγριπλής εξετάζει τη σημασία των ηθικών διδαγμάτων των θρησκειών, τα οποία εν πολλοίς συμφωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους κανόνες των κοσμικών ηθικών θεωριών, ως το εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε έναν οικουμενικό διάλογο με στόχο μια κοινή ηθική και τη διασφάλιση παγκόσμιας ειρήνης. Υπ’αυτήν την έννοια, η αποδοχή της θρησκείας συμβάλλει στην κατανόηση και αποδοχή του εθνικά και πολιτισμικά διαφορετικού τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στην προσπάθεια εδραίωσης μιας παγκόσμιας πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας.

Προς την κατεύθυνση της στήριξης πολυπολιτισμικών κοινωνιών υπό την ευρεία έννοια, δρα και η γνωστή διεθνής οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, με την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ευάλωτους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης και αποκλεισμού σε όλον τον κόσμο, όπως είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Σε μια ποσοτική έρευνα με μεγάλο δείγμα που διεξήχθη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες από την οργάνωση, εξετάζονται τα δικαιώματα και οι δυνατότητες που έχουν, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής ως προς την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Γίνεται αναφορά στις νομοθεσίες των χωρών σχετικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε μετανάστες και επιδιώκεται τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιηθούν στις πολιτικές της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που σχετίζονται με το διοικητικό καθεστώς των μεταναστών.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα της Κ.Π. EQUAL που αφορά στην Ευρωπαϊκή Διάσταση Συνδυασμού Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.
Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved