Στην ειδική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «β (ηλεκτρονική) Ευρώπη: Μια Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους»(1999) εγκαινιάζεται επισήμως η πορεία των κρατών-μελών στην ψηφιακή εποχή. Μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, που αυτή υποβοηθά, ήδη διαμορφώνουν δυναμικά κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ατόμων, οικογενειών, κοινοτήτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οργανισμών Κοινωνικής Φροντίδας.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί συνειδητοποίησαν πολύ νωρίς την εύκολη παραβίαση ορισμένων δικαιωμάτων των εξυπηρετούμενων ομάδων από την επικράτηση της τηλεπληροφορικής στις ανθρώπινες κοινότητες και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, αλλά και προείδαν την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας για τη Βελτίωση της παραγωγής και διάθεσης των υπηρεσιών και της επαγγελματικής τους δράσης. Υπάρχουν ζητήματα τριβής και προβληματισμού στη διαμορφούμενη Κοινωνία της Πληροφορίας που απασχολούν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους ερευνητές και τους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, για τα οποία επιδιώκουν μια πληρέστερη κατανόηση, ώστε να οδηγηθούν σε πιο αποτελεσματική εκπαίδευση και πρακτική.
Μπροστά στις πραγματικότητες της εξελισσόμενης Κοινωνίας τής Πληροφορίας, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες καλούνται να:
α) Στρέψουν την προσοχή τους στα ηθικά διλήμματα και στην επισφαλή προστασία προσωπικών δεδομένων, που πηγάζουν από τις χρήσεις των νέων Τεχνολογιών, χωρίς αυτά να γίνονται αιτία αντίστασης ή υποτίμησης, β) Εντοπίσουν τις νέες ευάλωτες ομάδες γ) Προστατέψουν βασικές αρχές της επιστήμης τους
δ) Χρησιμοποιήσουν παλιές και νέες πρακτικές, αξιοποιώντας τις χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και τον Κυβερνοχώρο.
ε) Κατατοπιστούν για τους τρόπους που η τεχνολογία του Ίντερνετ μπορεί να τους βοηθήσει, ώστε να αποκτήσουν ευρύτερη επιρροή και μία υπερεθνική φωνή προς όφελος των εξυπηρετούμενων ομάδων και της κοινωνικής συνοχής.