Αγαπητοί αναγνώστες,
Το τεύχος αυτό της Κοινωνικής Εργασίας είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία με τρία άρθρα που ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να αποκτήσουν μια επαρκή εικόνα των σύγχρονων τάσεων στη θεωρία, την πρακτική και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Η καθηγήτρια εφαρμογών Αλεξάνδρα Βεργέτη παρουσιάζει στο άρθρο της τα γενικά κριτήρια που ισχύουν παγκοσμίως για τις σπουδές στην Κοινωνική Εργασία και τις σχετικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη στο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή σύγκλιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναφέρεται στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σηματοδοτήσει τις σπουδές της Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και επισημαίνει τις αδυναμίες και ελλείψεις συμβάλλοντας στον προβληματισμό για την προαγωγή της εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών στη χώρα μας.
Στο δεύτερο άρθρο, η καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Χριστίνα Βάγια εστιάζει στην εκπαίδευση και πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Τονίζει ότι η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης διαμορφώνει δυναμικά κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ατόμων, οικογενειών, κοινοτήτων και κατ’ επέκταση τη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Οργανισμών Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και τις σπουδές στην Κοινωνική Εργασία. Η συγγραφέας συζητά τα ζητήματα τριβής και προβληματισμού για τους κοινωνικούς λειτουργούς σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών κατά την άσκηση του έργου τους και καταλήγει με συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση και πρακτική των κοινωνικών λειτουργών στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας.
Μία κριτική ανάλυση της κινητικότητας φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας με το πρόγραμμα Erasmus μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας παρουσιάζουν οι καθηγήτριες Dr. Karen Broadhurst, Μαρία Δημοπούλου - Λαγωνίκα και Hannah Morgan. Το άρθρο αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ του Πανεπιστημίου του Lancaster και του ΤΕΙ Αθήνας όσον αφορά πλευρές της πρακτικής άσκησης και αξιολόγησης των σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας, εστιάζοντας στον χαρακτήρα της αγγλικής εκπαίδευσης στην Κοινωνική Εργασία, που παραμένει, κατά τους συγγραφείς, «αποκομμένη» από τις σύγχρονες τάσεις της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού. Παρουσιάζονται οι βιογραφίες τεσσάρων φοιτητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS και από τις οποίες προκύπτει η ετοιμότητα των φοιτητών να προσλάβουν νέες ιδέες και να εμπλακούν σε διαδικασίες μάθησης πέρα από εθνικά σύνορα.