Αγαπητοί αναγνώστες, To τελευταίο τεύχος της Κοινωνικής Εργασίας για το 2004 περιλαμβάνει ποικιλία θεμάτων σχετικών με θεωρητικές έννοιες, προγράμματα παροχής υπηρεσιών και έρευνα. Ο καθηγητής Δημήτρης Ιατρίδης, με το άρθρο του που αναφέρεται στο σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής για ανάπτυξη από τους οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας, μας δίνει μία πρόγευση για το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα που αναλύει διεξοδικά σε υπό έκδοση νέο 6ι6λίο του. Μετά τις παροχές και υπηρεσίες φιλανθρωπικού τύπου και το κράτος πρόνοιας, οι οργανισμοί κοινωνικής φροντίδας καλούνται να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες ως κέντρα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού.
Τη σημασία της συνεργασίας παιδοψυχιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς τονίζουν στο κείμενο τους η κοινωνική λειτουργός ψυχολόγος Χριστίνα Χρηστίδου και οι καθηγητές Νίκος Ζηλίκης και Γρηγόρης Αμπατζόγλου, παρουσιάζοντας τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Εφήβου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση συμπληρώνουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά που χειρίσθηκε η Υπηρεσία κατά την πενταετία 1998-2002. H κοινωνική λειτουργός Μαρία Πενταράκη διερευνά τη σχέση της ανεργίας των γυναικών με την άσκηση συντροφικής βίας κατά των γυναικών, σε δείγμα 80 άνεργων γυναικών που είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Για το θέμα αυτό που, κατά τη συγγραφέα, πρώτη φορά ερευνάται στη χώρα μας, παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θέση ότι η κακοποίηση των γυναικών από τους συντρόφους τους είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ανεργία τους. Μια περιεκτική εικόνα της δυναμικής της αιμομικτικής οικογένειας δίνει η καθηγήτρια Μαρία Δημοποΰλου Λαγωνίκα στο ομότιτλο άρθρο της. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη του ταμπού της αιμομιξίας από τις αρχέγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα και εστιάζοντας στην ψυχαναλυτική άποψη και στα χαρακτηριστικά της αιμομικτικής οικογένειας, η συγγραφέας παρέχει στους επαγγελματίες βασικές γνώσεις για έγκαιρη διαγνωστική εκτίμηση και εντοπισμό οικογενειών υψηλού κινδύνου με σκοπό την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.
H Συντακτική Επιτροπή