Αγαπητοί Αναγνώστες, Το τεύχος αυτό της Κοινωνικής Εργασίας περιλαμβάνει τρία σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν στα παιδιά. H αυξανόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, οδηγεί τους ειδικούς να εξετάζουν και να πειραματίζονται με νέα συστήματα δικαιοσύνης των ανηλίκων αλλά και με παλαιά, υπό νέο πρίσμα. Ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Δρίτσας παρουσιάζει στο άρθρο του το πολύ ενδιαφέρον μοντέλο της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης για τους ανήλικους παραβάτες, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, θύμα και θύτης έρχονται σε επαφή, με στόχο την επανόρθωση ή αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί το θύμα και η τοπική κοινωνία, και την ενίσχυση της προσωπικής ευθύνης του θύτη. Ο συγγραφέας επισημαίνει την ανάγκη για μια περίοδο «ελεγχόμενου πειραματισμού» με το σύστημα αυτό προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.
H Μεταξία Σταυριανάκη, δίνει μια νέα διάσταση στο σοβαρό θέμα της κακομεταχείρισης του παιδιού, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και των κοινοτικών προσεγγίσεων, δύο τομέων, που σήμερα οφείλουν να ενισχυθούν με νέες τάσεις μέσα από τις αρχές και την ιδεολογία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.
Συνεχίζοντας στον τομέα της προβληματικής συμπεριφοράς των ανηλίκων, η Μαρία Τσάγκαρη παρουσιάζει το φαινόμενο της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ συνομιλήκων στην παιδική ηλικία, που είναι γνωστό διεθνώς ως «bullying». Η συγγραφέας παραθέτει αναλυτικό κατάλογο όλων των εκδηλώσεων και συμπεριφορών που εντάσσονται στο πρόβλημα αυτό, τις επιπτώσεις στο θύμα και στο θύτη και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους βοήθειας και προς τους δύο, στα πλαίσια της οικογένειας και του σχολείου.
Το «στρες» στην Ελληνική Αστυνομία και γενικά στο επάγγελμα του αστυνομικού, που είναι από τα πλέον στρεσογόνα, πραγματεύεται στο άρθρο του ο Βασίλης Θεοδώρου. Μέσα από την επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και την εμπειρία του από τη συνεργασία του με την ΕΛ.ΑΣ., ο συγγραφέας εξετάζει τα αίτια του στρες και τους κινδύνους που συνεπάγεται, σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Καταλήγει, τονίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης και κατανόησης των αιτίων κα συμπτωμάτων του στρες από τον αστυνομικό, αλλά και την ηγεσία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς. Τέλος, σχετικά με τα συστήματα οικονομικής οργάνωσης, ο καθηγητής Νίκος Ναγόπουλος εξετάζει το πώς η θεωρία και η πρακτική του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της διοικητικής εκλογίκευσης, αποτελούν συστατικές οργανωσιακές και τεχνικές εφαρμογές για κάθε οικονομική και κοινωνική μορφή οργάνωσης, που έχει ως στόχο την αύξηση της απόδοσης στους τομείς οργάνωσης της εργασίας.
Αναφερόμενος στις θεωρίες του Max Weber, επισημαίνει παράλληλα τις εξίσου σημαντικές αξίες και πολιτισμικές εκφράσεις του καπιταλισμού που προσδίδουν στις οικονομικές συνθήκες ένα χαρακτήρα ορθολογικότητας και ιδεοτυπικής καθαρότητας.
Η Συντακτική Επιτροπή