Αγαπητοί Αναγνώστες,
Οι υπηρεσίες υγείας που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά και υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που απευθύνονται σε ομάδες με ειδικές ανάγκες Βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών για επισήμανση ελλείψεων και αδυναμιών στην παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια εποικοδομητικής κριτικής, για ερευνητικά προγράμματα και για προτάσεις. Στο τεύχος αυτό της «Κοινωνικής Εργασίας» δημοσιεύονται άρθρα που αφορούν στα παραπάνω θέματα.
H Μαρία Δούκα στο άρθρο της τονίζει την κεντρική σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναφέρεται στην εξέλιξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα και πώς προβλέπεται να λειτουργήσουν προγράμματα Π.Φ.Υ. στα πλαίσια της μεταρρύθμισης «Υγεία για τον Πολίτη». Καταλήγει με τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων Π.Φ.Υ. και με προτάσεις για την αποφυγή τους.
Το πρόβλημα των αστέγων και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στην προσβασιμότητά τους στις κοινωνικές υπηρεσίες τόσο από την πλευρά των αστέγων όσο και από την πλευρά των κοινωνικών υπηρεσιών διαπραγματεύονται οι Ανδρέας Σόλλιας και Νίκος Δέγλερης στο σχετικό άρθρο τους. Παρουσιάζουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των αστέγων που απευθύνονται στο περιφερειακό τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και για το πρόγραμμα «Εργασίας στο δρόμο» (street work) που φαίνεται να κινητοποιεί αστέγους να ζητήσουν βοήθεια μέσα από την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τον κοινωνικό λειτουργό ή τον εθελοντή. Μετά από ευρεία βιβλιογραφική έρευνα, η Θάλεια Χατζηγιάννογλου - Ξενοδοχίδη παρουσιάζει τις επιπτώσεις των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή χρόνια ασθένεια στα υγιή αδέλφια τους καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή / και θετικά τη συμπεριφορά του υγιούς παιδιού που μεγαλώνει με τον/την αδελφό/ή με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πορεία διαμόρφωσης των αδελφικών σχέσεων στα πλαίσια του οικογενειακού συστήματος.
H ενδοοικογενειακή βία σε πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών είναι το θέμα μελέτης της Κωνσταντίνας Σκλάβου. H συγγραφέας παραθέτει σειρά στοιχείων που αφορούν τόσο στα προσωπικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά, όσο και στις συνθήκες της ενδοοικογενειακής βίας σε δείγμα είκοσι δύο γυναικών που απευθύνθηκαν στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου με ποικίλα αιτήματα. Αν και το δείγμα είναι μικρό, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι χρήσιμα για τους επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα αυτόν.
Τέλος, η Παρασκευή Θεοφίλου στο άρθρο της εξετάζει την επαγγελματική προετοιμασία και ένταξη ψυχωσικών ασθενών που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση στοιχεία, απόψεις και προτάσεις που καταγράφονται από δεκαπέντε επαγγελματίες, εκπροσώπους φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σ' αυτά τα άτομα. Ιδιαίτερα εξετάζεται ο ρόλος του σχολείου και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην επαγγελματική προετοιμασία και ένταξη στην αγορά εργασίας των ψυχωσικών ασθενών.
H Συντακτική Επιτροπή