Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 58 - Έτος 2000
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα από παραδοσιακή χώρα αποστολής μεταναστών έχει μετατραπεί, από τη δεκαετία του ‘80, σε χώρα υποδοχής μεταναστών καθώς και προσφυγών και η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει πλέον τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι αφιερωμένο σε θέματα που αφορούν μετανάστες στη χώρα μας, καθώς και στην αναγκαιότητα εισαγωγής της διαπολιτισμικής αγωγής στην εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι για λόγους δεοντολογικούς και όχι μόνον, πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς συμπαραστάτες των αδύναμων πληθυσμιακά ομάδων και συνεπώς των μεταναστών και των προσφύγων.

Αναλυτικότερα:
Η εργασία του Ευθύμιου Κάκουρου και της Κατερίνας Μανιαδάκη αφορά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σχετικά με τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης στη χώρα μας και την επίδραση των στάσεων αυτών στη διαμόρφωση του επιπέδου αυτοεκτίμησης των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται, ότι η αποδοχή των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση των ίδιων και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία είναι αρκετά ικανοποιητική, παρά την πληθώρα των προβλημάτων που αναμφισβήτητα αντιμετωπίζουν.

Το άρθρο της Τέσσυ Γιαννακού περιγράφει τα χαρακτηριστικά της προσφυγικής οικογένειας στη χώρα μας, των πηγών άγχους που βιώνουν, καθώς και τις πλευρές προσαρμογής της στο νέο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ γίνεται αναφορά στα χρονικά στάδια προσαρμογής, τις μορφές της προσφυγικής οικογένειας και το επίπεδο βοήθειας στην κάθε μία.
Στο άρθρο του Ανδρέα Ζωγράφου και του Μανόλη Μέντη παρουσιάζονται μερικές παράμετροι του φαινομένου της μαζικής εισροής μεταναστών από τις βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και δίνεται έμφαση στην αναγκαιότητα εισαγωγής της διαπολιτισμικής αγωγής στην εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών.

Οι Γιώργος Βουρνάς και Ελένη Μαυρογένη, αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη της Εργασίας για τα Προνοιακά Δικαιώματα, τις ιδεολογικές επιρροές της και σκιαγραφείται η μεθοδολογία της ως μέρος της Κοινωνικής Εργασίας.

Τέλος, η Όλγα Αντωνίου παρουσιάζει το πρόγραμμα της Τηλεφωνικής Γραμμής Προσφύγων που λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης Προσφύγων» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η συντακτική επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2025. All Rights Reserved